Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!
Hoş Geldiniz
Sn.

Kaynak Makinesi Nasıl Çalışır?

03-08-2023 14:12
Kaynak Makinesi Nasıl Çalışır?

Plastik, çelik veya metal gibi parçaların, yüzeylerin birleştirilmesi için kullanılan kaynak makineleri, tercih edildiği alana göre kendi içerisinde fazla bir çeşide sahiptir. Birleştirme işlemi için metal ve diğer yüzeylerin erimesi gerekir. Sonrasında da birleştirme işlemi yapılır. Bunun için farklı ısı dereceleri sağlayan modelleri vardır. Ancak temelde mantık olarak kaynak makinesi çalışma prensibi aynıdır diyebiliriz. 


Kaynak yapma işlemi aslında yakın bir dönemden de öte tarihte eski çağlara kadar gitmektedir. Sadece günümüzde makineler, elektrik gibi gelişmeler dahilinde geliştirilmiştir. Temel mantığını eski dönemlerde yapılan işlemlerden almıştır. Daha öncesinde ahşap ve benzeri materyaller üzerinde bu işlemi görebilmekteyken günümüzde bu işlem PVC, metal, çelik, plastik materyaller üzerinde yapılmaya başlanmıştır. 


Kaynak makinelerinde çeşitlilik açık ve kapalı alanlarda yapılan işlemlere göre değişir. Gemi inşaatı için tercih edilen su altı kaynak işlemlerinde makineler daha farklı ısı sağlar ve işlev gösterir. Ancak karada açık alanda yapılanlarda materyale göre değişkenlik göstermektedir. 

Kaynak Makinesi Çeşitleri 

Makinelerde temelde aynı mantık ile işlev gösterse de kaynak makinesi çeşitleri olarak birtakım farklı işlemler de gösterebilir. İnceleyecek olursak;


1-) Lazer kaynak makinesi


2-)Çanta kaynak makinası 


3-) PPRC kaynak makinesi


4-) Mini kaynak makinesi


5-) PVC kaynak makinesi, 


6-) Plastik kaynak makinesi


7-) Plastik boru kaynak makinesi


8-) Boru kaynak makinesi


9-) İnverter kaynak makinesi


10-) Tozaltı kaynak makineleri


11-) Argon Kaynak makineleri



Bu çeşitliliğe baktığımızda bazılarının materyale göre bazılarının da çalışma alanına göre çeştilendiğini söyleyebiliriz. Boru kaynak işlemleri ile Tozaltı kaynak işlemlerinde çok farklı ısı derecelerine ihtiyaç duyacaklardır. 


Kaynak Makinesi Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kaynak makinelerinde temel çalışma mantığı zıt elektrik uçlarının birbirine temas etmesiyle yapılan eritme ve birleştirme eylemidir. Makinelerin kullanım talimatlarını mutlaka dikkate almalısınız. Kişisel olarak güvenlik önlemlerinizi almalısınız. Isı ve elektriğe dayanıklı olan iş kıyafetleri, eldiven kullanılmalı, mutlaka koruyucu gözlük de takılmalıdır. Kaynak kablolarını da açmalısınız. Parça kalınlığına göre elektrot çapını tercih etmelisiniz. Kaynak çekici de kullanmalısınız. Elektronik kaynak makinesi ya da daha farklı bir çeşit kullansanız da her zaman en kötü senaryo düşünülerek önlem alınmalıdır. Makinenin işlevi ve koruyuculuğu yüksek olsa bile hiçbir şekilde önlemlerden taviz verilmemesi gerekir. 

İşlemler sırasında ısı ve kıvılcımdan etkilenecek materyaller bırakılmamalıdır. Aynı şekilde koruyucu kıyafetlere sahip olmayan kişiler de çevrede bulunmamalıdır. Kimi makinelerde devir gücü farklı olabilir. Maksimum çalışma hızı ve süresine ulaştığında makinelerin dinlendirilmesi gerekebilir. İşin teknik kısmında ise dikkat edilmesi gerekenler şunlardır;


1-) İşlem yapılacak materyalin kalınlığı


2-) Kaynak aralığı


3-) Kaynak akım değeri


4-) Yüzeydeki kat adedi


5-) Ateşleme gerilimi



Yapılacak işlemin doğruluğu hemen hemen bunlar dikkate alındığında gerçekleşebilir. Aksi bir durumda işlemden beklenen verim alınamaz. Artı olarak kaynak yapan kişiyi ve ortamı tehlikeye atabilecek durumlar oluşabilir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.